
RADIOLOGIC TECHNOLOGY LICENSURE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

Q: Do I need an Arkansas license to administer ionizing radiation to humans in the State of Arkansas? 

Yes. The Consumer-Patient Radiation Health and Safety Act, codified as Arkansas Code Annotated §§17-106-101 – 17-106-111 and 

17-106-201 – 17-106-204, states that a person shall not apply ionizing radiation or administer radiopharmaceuticals to a human 

being unless that person possesses a valid Arkansas radiologic technology license or has otherwise been specifically exempted from 

the law.  

 

Q: Who is exempt from having an Arkansas Radiologic Technology license? 

A.C.A. §§17-106-111 contains a list of persons who are considered exempt, including: dentists, dental hygienist, registered dental 

assistants, radiation health physicists, radiation medical physicists, chiropractic externs, bone densitometrists, certified therapy, or 

nuclear medicine with recognized educational accreditation who uses radioactive material or applies ionizing radiation to a human 

being while under the supervision of a Licensed Practitioner or licensed radiologic technologist.  

 

Q: What types of certification/licensure does Arkansas offer for radiologic technology? 

Arkansas offers six types of certification/licensure: Radiologic Technologist (RTL); Nuclear Medicine Technologist (NML); Radiation 

Therapy Technologist (RRT); Limited Specialty Licensure (RCIS); Limited Licensed Technologist (LLT); and Grandfather Provision 

Licensure (LTL), which ended July 30, 2000. 

 

Q: What are the requirements to be licensed in Arkansas? 

All applicants desiring certification/licensure must submit a completed application along with the required fee; be at least 18 years of 

age at the time of application; be of good moral character; and have been awarded a high school diploma or have passed the General 

Education Development Test or the equivalent. Those applying to become Radiologic Technologists, Radiation Therapists, or Nuclear 

Medicine Technologists must have satisfactorily completed an approved course of study in radiography, radiation therapy, or nuclear 

medicine, respectively, that is accredited by the Joint Review Committee on Education in Radiologic Technology. Those applying to 

become Limited Licensed Technologists must pass the Arkansas certification exam which is the ARRT Limited Scope of Practice in 

Radiography Examination in Core, Chest, Extremities, Skull/Sinus, Spine, or Podiatry.  

 

Q: What is a temporary license? 

A temporary license is held by an individual training on-the-job under the supervision of a Licensed Practitioner and preparing to take 

the Limited Scope of Practice in Radiography Examination. This license type is also issued to individuals who have recently graduated 

from an accredited Radiologic Technology, Nuclear Medicine, or Radiation Therapy Program and met eligibility criteria to take either 

the ARRT or the NMTCB national registry examinations. 

 

Q: How long does a temporary license last? 

A temporary license is valid for six months. If you do not pass the Limited Scope of Practice in Radiography Examination, your ARRT 

Registry, or your NMTCB Certification Examination during that six-month period, you may renew your temporary license for another 

six months. The total period of time you may hold a temporary license is one year. 

 

Q: How do I change my temporary license to a full license? 

After you have successfully completed either the ARRT or the NMTCB national registry examinations, you may fax or email 

documentation of your credentials along with the completed Temporary to Full License Form to fax: 501-661-2849 or 

radiation.administration@arkansas.gov. 

 



Q: What is a Limited License? 

A Limited License is the license acquired by passing the Limited Scope Examination in Chest, Extremity, Skull/Sinus, Spine, and/or 

Podiatry. These individuals are only allowed to perform radiography exams in the categories they have passed in the Limited Scope 

Examination. These individuals are NOT allowed to perform Abdominal, Pelvis/Hips, Ribs/Sternum, Fluoroscopy, or Contrast Media 

Studies. 

 

Q: How do I take the Limited Scope Examination? 

Once you have mailed in your completed LSE application to the State of Arkansas you will receive a notification by email including 

instructions on how to pay the $150.00 exam fee to ARRT and scheduling your exam appointment within the 90-day window in which 

you are assigned.  

 

Q: Where do I go to take the Limited Scope Examination? 

Limited Scope Examinations are given at the Pearson VUE testing centers. There are four centers located in Arkansas: Fort Smith, 

Little Rock, Rogers, and Texarkana, as well as one in Memphis, TN.  

 

Q: How much is the licensure fee? 

The licensure fee for one modality or category is $45.00. The licensure fee for more than one modality or category is $65.00. 

 

Q: Can I pay my fee with a credit card? 

You may use a credit card to pay renewal fees only. You may do this at the Online Renewal System. You must have your renewal ID 

number and verification code that is printed on your renewal invoice. After payment, you must immediately email your completed 

License Renewal Information Form to radiation.adminstration@arkansas.gov. If you do not send in the License Renewal Information 

Form, your renewal will be delayed. 

 

Q: How do I renew my license? 

You should receive a renewal notice in the mail 1-2 months prior to the expiration date of your license. If you do not receive one, 

please contact us at radiation.adminstration@arkansas.gov or 501-661-2301. 

 

Q: How many continuing education credits do I need to renew my license? 

All licensees are required to obtain six hours of continuing education which must be acquired within the year preceding the date of 

renewal. Three of the six hours must be in the Radiologic Sciences, in the core areas of all licenses such as radiation protection, 

equipment operation or maintenance, image production and evaluation, patient care and management, and radiopharmaceuticals. 

The other three hours may be in other areas related to health care. 

 

Q: I renewed my license online weeks ago but have not received it yet. What should I do? 

If you do not receive your license within 10-14 day, please contact us at radiation.adminstration@arkansas.gov or 501-661-2301. 

 

Q: My license has expired. Is there a late fee? 

A late fee will be charged after the 1st of the month following your expiration date. The late fee will be 50% of the license fee. This fee 

is non-refundable. 

 

Q: How do I change my address? 
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The Radiologic Technology Program requires that all changes in status of a licensee (e.g. change in address, phone number, or email 

address) must be provided to our office as soon as possible following the change in status. You may notify our office by phone, fax, 

email or regular mail at phone: 501-661-2301, fax: 501-661-2849, radiation.administration@arkansas.gov, 4851 W. Markham St., Slot 

30, Little Rock, AR 72205. 
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