
Frequently Asked Questions: 

 

Q: Do I charge taxes on supplements sold in the clinic? 

A: Yes 

Q: Must a supervising doctor be on the premises during supervision? 

A: Supervision of an assistant, temporary license holder, or extern: the doctor must be on the 

premises at all times. 

Q: Can a chiropractor licensed in another State, but not licensed in Arkansas, work in an 

Arkansas clinic on a limited basis? 

A: Yes, per Statute section 17-81-302, Exempted Activities, page 19: 

(1)   The performance of services in case of an emergency; 

(2)(A) 

The performance of services in this state on an occasional basis, limited to thirty (30) days in eac

h calendar year, by a chiropractor lawfully practicing chiropractic in another state or territory. 

(B)(i) Within seven (7) days prior to travel described in subdivision (2)(A) of this section, the 

chiropractor shall send a written notice through mail or electronic means to the Arkansas State 

Board of Chiropractic Examiners stating at a minimum the date or dates of travel to Arkansas, 

who will perform the services, and where the services will be performed. 

(ii) A chiropractor who submits a written notice shall also provide proof of malpractice 

insurance. 

(C) However, if any such chiropractor performs services on a regular basis, or for his or 

her regular use maintains or is provided 

with any office or other place to meet persons for the performance of such services in the State of 

Arkansas, he or she shall obtain a license to practice chiropractic in the State of Arkansas; 

Q: What continuing education courses can be taken for annual license renewal? 

A: Courses approved by AR are listed here in a PDF format. These courses have an AR approval 

number. These are the courses that can be taken and used for license renewal submission. If a 

course is taken that is not approved by AR, it CANNOT be used for license renewal. Post 

approvals are not given. 

Q: Can a AR Chiropractor perform physicals? 

A: AR Chiropractors can perform physicals. It is up to the organization to accept it from a chiropractor. 

Q: Can an AR Chiropractor perform a DOT/FAA BasicMed Exam? 

A: AR Chiropractors can perform DOT and/or FAA BasicMed exams if certified to do so. 

The FAA legislation requires that chiropractors be licensed physicians in order to meet the 

requirements for performing the BasicMed Exam. Please note, in Arkansas, licensed 

chiropractors are considered licesned physicians per Ark. Code Ann. § 17-80-107, § 17-81-

102(5), § 17-81-106, § 17-81-315(a)(1). 

https://www.arkansas.gov/asbce/continuing_educ/continuing_ed.html


Q: Can chiropractors perform electromyography (EMG)? 

A: Yes; surface EMG and needle EMG are considered to be within the Chiropractic Scope 
of Practice. Click here for the Rules. Contact the Board office for further information. 

Q: Who can perform X-Rays in a chiropractic clinic in AR? 
A: The chiropractor, and also if present, a chiropractic extern.  Chiropractic assistants (CAs) may 
perform x-rays ONLY if they are in compliance with the requirements of the Arkansas Department 
of Health Radiology Division.  CAs may find those requirements by visiting the website 
of www.healthy.arkansas.gov/rtl  and then click onto Radiology Technology Licensure which will 
bring one to that section showing FAQs, Licensing Information, Forms and CE relating to the 
subject matter.  For more information, the Radiation Control Division may be contacted by calling 
501-661-2301 or via US mail at 5800 W. 10th Street, Suite 100, Little Rock, AR  72204. 

. 

 

https://healthy.arkansas.gov/images/uploads/pdf/Statutes_RulesFINAL_02-10-2021.pdf
http://www.healthy.arkansas.gov/rtl

